نقش گرافیک در جنگها
جنگها همیشه به عنوان درگیریهای فیزیکی و مسلحانه شناخته میشدند.اما با گذشت زمان جنگها به عرصههای خارج از میدانهای نبرد کشیده شد.در جنگها معمولا فضای رسانه و جنگ روانی هم بسیار مهم شد.در این مبارزات نفش گرافیک در جنگها بسیار پر رنگ شد و جایگاه مهمی را به دست آورد.
پس از قرن بیستم به بعد نقش گرافیک بسیار پر رنگ شد و تبدیل به یک مهره کلیدی در روایت سازی جنگ شد.ارتشها برای جلب حمایت عمومی و مردم، تقویت روحیه مردم کشور و تضعیف روحیه دشمن و برنامه ریزی استراتژیک به طراحان حرفهای گرافیک و هنرهای تصویری روی آوردند. همانطور که میدانید پوسترها در زمان جنگ بسیار روحیه بخش بودند در برخی موارد باعث تضعیف روحیه دشمن میشدند

بطور مثال زمان حمله نازیها به استالینگراد روسیه پس از شکست مقطعی روسها برابر نازی ها سیاست یک افسر روس و چاپ خبر و تراکتهای گرافیکی باعث شد تا آلمانها روحیه خودشان در نبردهای بین تک تیراندازها را از دست بدهند و همین کار باعث شکست آنها در مقابل روسها شد.
در زمان ۱۹۳۵ به بعد و آغاز جنگ جهانی اول و دوم تصاویر گرافیکی و پوسترها با شعارهای احساسی بخش مهمی از کمپین های تبلیغاتی بودند.پوسترها به طوری طراحی میشد که هم سربازان جبهه جنگ را دل گرم به مبارزه میکرد و هم مردم کشور را به همراهی و ترغیب دعوت میکرد.
در آثار گرافیکی با ترکیب تصویر و جمله و قدرت کلمات غرور ملی را به مبارزان و مردم منتقل می کنند.اما نقش طراحی گرافیک تنها به تبلیغات عمومی محدود نمیشد.
در درون ساختار نظامی برای طراحی نقشههای تاکتیکی، ترکیب و طراحی لباسهای فرم و رزم، نمودارهای فرماندهی همگی از سیستم گرافیکی هستند که به درک سریع اطلاعات، تقویت گروهی و انسجام نیروها کمک میکند.
از سوی دیگر طراحی گرافیک به ابزاری موثر در جنگهای روانی تبدیل شد.دشمنی که حتی در میدان نبرد هم حضور ندارد باید از لحاظ روحی تضعیف شود.طراحی گرافیک با خلق تصاویر ترسناک و همچنین انتشار اطلاعات نادرست کمک میکند تا واقعیت را به نفع نیروهای خودی تغییر دهد.
یکی از تاکتیکهایی که در سالهای گذشته در جنگها انجام شد پخش کردن تراکت از هوایپما بود که دشمن را به تسلیم شدن تشویق میکرد.این نمونهها در زمان حال در شبکههای مجازی بیشتر اتفاق میافتد.
گرافیک در جنگها
در عصر دیجیتال امروز به غیر از چاپ پوستر با نبردهای سایبری هم روبرو هستیم.ویرایش تصاویر جعلی، اینفوگرافیک ها و ویدئو ها باعث شده تا افکار عمومی را به نفع خود هدایت نمایند.گروه های نظامی با در خدمت گرفتن طراحان خبره و حرفه ای محتواهایی تولید می کنند که اهداف مشخص روانی، سیاسی و نظامی داشته باشند.
در مجموع دیگر هنر گرافیکی مربوط به تبلیغات و فعالیت های رسانه ای نبوده و بخش از سامانه جنگی محسوب می شود.عنصری کهمی تواند به اندازه سلاح و تاکتیک نظامی قوی و موثر باشد.گرافیک می تواند باعث همبستگی داخلی، گمراه کردن دشمن، هدایت افکار عمومی و حضوری پر رنگ در میدان های نامرئی نبرد را داشت باشد.
